Oversigt over vejledninger for planlægning af VE-projekter på land

Her kan du finde en samling af nyttige links til vejledninger der kan være relevante og andet relevant eksisterende materiale til brug for planlægning for VE-projekter på land. Listen med links indeholder vejledninger fra Energistyrelsen, Miljøstyrelsen og Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

VE-projekter kræver en screening efter miljøvurderingsloven, hvor det afgøres, om projektet skal gennemgå miljøvurdering med udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport.

Habitatvejledningen understøtter en ensartet og korrekt anvendelse af habitatbekendtgørelsen.

Kommissionens vejledning om den strenge beskyttelse af bilag IV-arter og deres levesteder. Vejledningen indeholder mange gode formuleringer og præciseringer.

Vejledning om administrationen af naturbeskyttelseslovens § 3. Størrelsesgrænser, naturtyper, registrering, undtagelser fra beskyttelsesordningen, dispensationsmuligheder, m.v.

Håndbogen om bilag IV-arter del 1 handler om beskyttelse af de dyrearter, der er omfattet af Habitatdirektivets bilag IV: Dyrearter af fællesskabsbetydning, der kræver streng beskyttelse. Håndbogen giver gode råd om, hvordan administration og planlægning kan tilrettelægges under størst mulig hensyntagen til arternes beskyttelse.

Håndbogen om bilag IV-arter del 2 handler om beskyttelse af de dyrearter, der er omfattet af Habitatdirektivets bilag IV: Dyrearter af fællesskabsbetydning, der kræver streng beskyttelse. Håndbogen giver gode råd om, hvordan administration og planlægning kan tilrettelægges under størst mulig hensyntagen til arternes beskyttelse.

Forvaltningsplan for flagermus. Angiver uundværlige tidspunkter for lytning, hvis forekomst skal udelukkes. Beskrivelse af nænsom fældning af flagermusegnede træer og mange andre informationer om flagermus.

Danmarks Miljøundersøgelser har udarbejdet faglige kriterier for gunstig bevaringsstatus for naturtyper og arter omfattet af EF-habitatdirektivet, og for fugle omfattet af EF-fuglebeskyttelsesdirektivet. Kriterierne danner grundlag for udarbejdelse af bevaringsmålsætninger for både arter og naturtyper, for naturplanlægning og for overvågningsprogrammer til vurdering af naturtypernes og arternes bevaringsstatus.

Denne rapport beskriver kriterier, som skal danne grundlag for udarbejdelse af bevaringsmålsætninger, naturplanlægning og udarbejdelse af overvågningsprogrammer til vurdering af 8 marine naturtypers bevaringsstatus. Naturtyperne er alle omfattet af EF habitatdirektivet.

Rapporten beskriver de danske erfaringer med brug af erstatningsnatur i den kommunale og statslige naturforvaltning og i forbindelse med anlægsprojekter.

Supplement til Håndbog om dyrearter på habitatdirektivets bilag IV, forvaltningsplan for flagermus (Møller m.fl. 2013) og Vejdirektoratets vejledning om flagermus (Møller & Baagøe 2011).

Opdatering af DCEs videnskabelige rapport nr. 52 om ”Vurdering af forstyrrelsestrusler i Natura 2000-områderne”, der blev udgivet i 2013.

Opdatering af DCEs videnskabelige rapport nr. 52 om ”Vurdering af forstyrrelsestrusler i Natura 2000-områderne”, der blev udgivet i 2013.

Energistyrelsen arbejder på forskellig vis med at fremme udbygningen af solenergi på land, og har i den forbindelse udgivet en eksempelsamling om opstilling af solcelleanlæg i det åbne land.

Med grøn pulje bliver opstillerne af vedvarende energianlæg pålagt at indbetale et beløb pr. opstillet MW til den kommune, hvori der opstilles vedvarende energianlæg eller den kommune eller de kommuner, der har indsigelsesret ved åben dør-havvindmøller. Kommunen administrerer midlerne, og midlerne kan anvendes bredt til kommunale tiltag. Læs her vejledningen til kommunerne om administration af grøn pulje.

Værditabsordningen giver borgere mulighed for, at anmelde krav om betaling for værditab, ved opstillingen af kommende VE-anlæg i nærheden af beboelsesejendom. Hvis borgere bliver tilkendt værditab, skal værditabet betales af opstilleren. Læs mere om værditabsordningen, og vidensblad på Energistyrelsens hjemmeside.

Salgsoptionsordningen giver ejere af beboelsesejendomme, som er helt eller delvist beliggende i en afstand af op til 6 x vindmøllehøjden eller 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg, vandkraftværk eller bølgekraftanlæg mulighed for at anmelde krav om salgsoption. Læs mere om salgsoptionsordningen, og vidensblad på Energistyrelsens hjemmeside.

VE-bonusordningen giver beboere af beboelsesejendomme, som er beliggende i en afstand af op til 8 x vindmøllehøjden eller 200 meter fra nærmeste solcelleanlæg mulighed for at få en årlig skattefri udbetaling svarende til en del af anlæggets kapacitet i hele anlæggets levetid. Læs mere om VE-bonusordningen, og vidensblad og vejledning på Energistyrelsens hjemmeside. 

En oversigt, der viser hovedparten af de regler, som kan komme i spil ved etablering af et PtX-anlæg.

Formålet med vejledningen er at vejlede kommuner og regioner om reglerne om egetforbrug af elektricitet fra kommunale og regionale solcelleanlæg.

Vejledningen handler om kommunernes planlægning for landvindmøller, som er reguleret i medfør af både planloven og bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller. Udgivet 2022.

Vejledningen har til formål at hjælpe både kommunerne og solcelleopstillerne med at tage alle relevante forhold i betragtning, når de vil planlægge solcelleanlæg i det åbne land.

Vejledningen indeholder en gennemgang af lokalplaners indhold, tilvejebringelse og retsvirkninger, herunder om lokalplanret og -pligt, dispensationsmuligheder mv., samt hvad der skal redegøres for i tilknytning til en lokalplan. Udgivet 2009.

Kommuneplanvejledning indeholder en gennemgang af planlovens bestemmelser om kommuneplaners bestanddele: hovedstruktur, retningslinjer, rammer for lokalplanlægningen samt redegørelse. Udgivet 2008.

Det statslige tilsyn med kommuneplanlægning har ophæng i planlovens § 29, stk. 1, hvoraf det fremgår, at ministeren skal fremsætte indsigelse mod kommuneplanlægningen, hvis planforslaget ikke er i overensstemmelse med de nationale interesser.