I screeningssager skal der udarbejdes en væsentlighedsvurdering, hvor det på det foreliggende grundlag skal kunne udelukkes, at projektet kan medføre en væsentlig påvirkning på habitatnaturtyper og arter på udpegningsgrundlaget (bilag II-arter). Dette er uafhængig af, om projektet realiseres inden for eller uden for et Natura 2000-område.
Bestanden af bilag II-arterne tilknyttet et Natura 2000 område, er også beskyttet, selvom arten opholder sig uden for Natura 2000 området. I forbindelse med underboringer kan der forekomme blowouts, som er utilsigtede hændelser, hvor boremudder finder vej til overfladen, og potentielt kan påvirke arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området.
Hvis underboringen foretages under et vandløb, enten i et Natura 2000-område, eller eksempelvis under et vandløb, der løber til eller fra et Natura 2000-område, kan blowout potentielt medføre påvirkning på udpegningsgrundlaget (eksempelvis fisk, som lampretter, herunder også æg og yngel, arter af muslinger, m.v.).
Hvis ikke der er udført undersøgelser, kan det være svært at udelukke, hvorvidt er på den konkrete placering for underboringen, er vigtige elementer for arterne på udpegningsgrundlaget, eksempelvis gydebanker eller fastsiddende arter og om et eventuelt blowout kan påvirke bevaringsstatussen for disse arter.
Når der skal udføres underboringer, udarbejder entreprenørerne ofte en beredskabsplan, der beskriver hvordan et eventuelt blowout skal håndteres og hvordan der ryddes op efter et.
Beredskabsplaner vil som udgangspunkt være at betragte som en afværgeforanstaltning. Afværgeforanstaltninger for arter og naturtyper, der er på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-områder, kan ikke medtages i screeningssager, men medfører, at projekterne skal gennemgå en fuld miljøvurdering. For at en beredskabsplan ikke anses for at være en afværgeforanstaltning, skal der i væsentlighedsvurderingen kunne redegøres for, at det kan udelukkes, at et blowout med den størst tænkelige mængde boremudder, kan medføre en væsentlig påvirkning af udpegningsgrundlaget, hvis det ikke samles op. I et sådant scenarie, kan en beredskabsplan og evt. oprydning efter et blowout være en anlægsteknisk del af projektet og ikke en afværgeforanstaltning. Dette vil dog altid afhænge af en konkret vurdering.
Det anbefales, at der altid udarbejdes konkrete beredskabsplaner for de enkelte underboringer, så det sikres, at oprydningsarbejdet tager hensyn til de konkrete forhold, der er på den enkelte lokalitet.